BIZ ZO‘RAVONLIKKA QARSHIMIZ: MAKTAB MUHITIDA PSIXOLOGIK XAVFSIZLIKNI TA’MINLASHNING DOLZARB MASALALARI - Qodirova Nasiba Samiyevna, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA:Mazkur maqolada maktab muhitida uchraydigan zo‘ravonlik holatlarining  psixologik  tabiatiga  va  ularni  bartaraf  etish  usullariga  alohida  e’tibor qaratilgan.  O‘smirlik  davridagi  tajovuzkorlik  va  bulling  muammosi  bugungi  kunda ta’lim tizimidagi eng og‘riqli nuqtalardan biri bo‘lib qolmoqda. Muallif o‘zining 30 yillik amaliy tajribasidan kelib chiqib, maktab psixologining profilaktika jarayonidagi asosiy  vazifalarini  tahlil  qiladi.  Maqolada  zo‘ravonlikka  moyil  o‘quvchilar  va jabrlanuvchilar  bilan  ishlashning  individual-psixologik  strategiyalari  bayon  etilgan. Shuningdek,  oila,  maktab  va  mahalla  hamkorligining  bolalarda  tolerantlik madaniyatini shakllantirishdagi ahamiyati ilmiy asoslab berilgan.