ABDULLA QODIRIY YONDASHUVI VA O‘ZBEK ADABIYOTI UYG‘ONISHI - Muradov Botir Xayat (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  o‘zbek  adabiyotining  taraqqiyotida  muhim o‘rin tutgan Abdulla Qodiriy ijodi va uning adabiy-estetik qarashlari tahlil qilinadi. Xususan,  yozuvchining  milliy  uyg‘onish  g‘oyalarini  targ‘ib  etishdagi  roli,  tarixiy haqiqatni badiiy ifodalash uslubi hamda o‘zbek romanchiligi rivojiga qo‘shgan hissasi yoritiladi.  Shuningdek,  Abdulla  Qodiriy  asarlarida  aks  etgan  ma’rifatparvarlik, insonparvarlik va ijtimoiy  adolat g‘oyalari  o‘zbek  adabiyoti uyg‘onishining  muhim omili sifatida ko‘rib chiqiladi. Muallifning badiiy  yondashuvi orqali milliy o‘zlikni anglash,  tarixiy  xotirani  tiklash  va  jamiyatni  ma’naviy  yangilash  g‘oyalari  tahlil qilinadi.