SMS TILIDA LEKSIK QISQARTMALAR VA ULARNING SEMANTIK XUSUSIYATLARI (INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARI MISOLIDA) - Yo'ldoshev Samad Tojiyevich,; To'raqulova Shahnoza Ulug'bekovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Zamonaviy  jamiyatda  axborot  almashish  tezligi  kundan-kunga ortib borayotgani natijasida tillarimizga va til birliklaridan foydalanish an’analariga muayyan o‘zgarishlar kiritildi. Aloqa texnologiyalari, xususan, mobil aloqa vositalari keng tarqalishi bilan xabar almashishning yangi turlari – qisqa matnli xabarlar (SMS) asosiy kommunikatsiya kanallaridan biriga aylandi. Qisqa matnli xabarlar matnining qisqa va lo‘nda bo‘lishi, har bir belgining, harflarning ahamiyati ortib borishi natijasida leksik qisqartma va abbreviaturalar tilimizning ajralmas qismiga aylandi. Bu jihatdan ingliz  va  o‘zbek  tillarida  yuzaga  kelgan  qisqartmalar  va  ular  orqali  ifoda  etilgan semantik  o‘ziga  xosliklarni  o‘rganish  tilshunoslikning  dolzarb  va  qiziqarli yo‘nalishlaridan biri hisoblanadi.