O‘ZBEKISTONDA DAVLAT BUDJETI JARAYONINI MAKROIQTISODIY REJALASHTIRISH BILAN UYG‘UNLASHTIRISHNING DOLZARB MUAMMOLARI VA TAKOMILLASHTIRISH YO‘NALISHLARI - Nosirov Islombek (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada O‘zbekistonda davlat budjeti jarayonini tashkil etishning hozirgi holati hamda uni makroiqtisodiy rejalashtirish bilan uyg‘unlashtirish masalalari  kompleks  tahlil  qilinadi.  Tadqiqot  jarayonida  budjet  daromadlari  va xarajatlari  dinamikasi,  fiskal  barqarorlik  omillari  hamda  mavjud  institutsional muammolar o‘rganildi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, daromad bazasining torligi, fiskal moslashuvchanlikning  cheklanganligi  va  o‘rta  muddatli  rejalashtirish mexanizmlarining yetarlicha rivojlanmaganligi budjet siyosati samaradorligiga salbiy ta’sir  ko‘rsatmoqda.  Maqolada  davlat  budjeti  jarayonini  takomillashtirish, makroiqtisodiy  ko‘rsatkichlar  bilan  uyg‘unlashtirish  hamda  zamonaviy  fiskal boshqaruv usullarini joriy etish bo‘yicha ilmiy asoslangan takliflar ishlab chiqilgan.