LEKSIK MA’NO TARAQQIYOTI - Muxtarov Abduvali,; Xomidova M, (TADQIQOTLAR, 2026)
Kirish Leksik ma’no – tilshunoslikda asosiy tushunchalardan biri bo‘lib, u so‘zlarning asosiy  va  qo‘shimcha  ma’nolarini  anglash  va  ular  orasidagi  munosabatlarni tushunishga  qaratilgan.  Til  insoniyat  madaniyati,  tafakkuri  va  muloqotining  eng muhim vositasi hisoblanadi. Shu sababli so‘zlarning ma’nosini chuqur tushunish va ularni turli kontekstlarda to‘g‘ri ishlata olish nafaqat samarali kommunikatsiya, balki fikrlash jarayonini rivojlantirishda ham muhim ahamiyatga ega. Leksik ma’noni o‘rganish nafaqat yangi so‘zlarni yodlashdan iborat bo‘lib, balki ularning konnotativ, frazeologik va fonetik jihatlarini ham qamrab oladi. Bu jarayon orqali  til  o‘rganuvchi  nafaqat  so‘zlarning  lug‘atdagi  ma’nosini  biladi,  balki  ularni nutqda erkin va mazmunli qo‘llash imkoniyatiga ega bo‘ladi. Shu bilan birga, leksik ma’no taraqqiyoti tilning boyligi va ifodali bo‘lishi, shuningdek, nutqning mantiqiy va izchil bo‘lishi uchun ham muhimdir.   So‘z boyligini oshirish va leksik ma’noni rivojlantirish jarayoni murakkab va ko‘p bosqichli bo‘lib, unda nafaqat yangi so‘zlarni yodlash, balki ularni kontekstda ishlatish,  sinonim  va  antonimlarni  tushunish,  shuningdek,  frazeologik  birliklar  va metaforalardan  foydalanish  ham  muhimdir.  Shu  nuqtai  nazardan,  leksik  ma’no taraqqiyoti  til  o‘rganuvchilar  uchun  ilmiy  va  amaliy  jihatdan  katta  ahamiyatga  ega bo‘lib,  uni  samarali  o‘rganish  nafaqat  tilni  chuqur  tushunishga,  balki  muloqot  va tafakkur qobiliyatini ham rivojlantirishga xizmat qiladi.   Shu  maqolada  biz  leksik  ma’noning  asosiy  tushunchalari,  uning  turlari, taraqqiyot  bosqichlari  va  amaliy  qo‘llanilish  usullari  haqida  batafsil  tahlil  qilamiz, shuningdek,  o‘quv  jarayonida  interaktiv  o‘yinlar  va  mashqlar  orqali  so‘z  boyligini oshirish imkoniyatlarini ham ko‘rib chiqamiz.