BOZOR INFRATUZILMA VA UNING UNSURLARI - Davronov Akobir Baxtiyorovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Asosiy qism: Bozor infratuzilma bu bozor iqtisodiyotining eng muhim tarkibiy qismlaridan  biri  hisoblanadi.  U  iqtisodiy  faoliyat  yuritishda  katta  rol  o‘ynaydi. Infratuzilma orqali bozor subyektlari o‘rtasida o‘zaro aloqalar amalga oshiriladi.Bozor iqtisodiyoti sharoitida har bir korxona o‘z faoliyatini mustaqil ravishda olib boradi. Lekin ular bir-biri bilan bog‘liq holda ishlaydi. Shu sababli infratuzilma ularni bog‘lab turuvchi vosita hisoblanadi.Bozor infratuzilmasi turli xil tashkilotlar va xizmatlardan tashkil  topgan.  Ular  iqtisodiy  jarayonlarni  tashkil  etishda  muhim  o‘rin  egallaydi. Masalan bank tizimi, sugurta tashkilotlari, birjalar, savdo tarmoqlari va boshqalar.Bank tizimi  infratuzilmaning  asosiy  qismlaridan  biridir.  Banklar  orqali  pul  mablag‘lari harakat  qiladi.  Ular  kredit  beradi,  depozitlarni  qabul  qiladi  va  boshqa  moliyaviy xizmatlar ko‘rsatadi. Bank tizimi yaxshi rivojlangan bolsa iqtisodiyot ham barqaror rivojlanadi. Sugurta  tizimi  ham  katta  ahamiyatga  ega.  U  iqtisodiy  xavflarni  kamaytiradi. Masalan turli korxonalar o‘z faoliyatini sugurta orqali himoya qiladi. Bu esa ularga ishonch  bilan  ishlash  imkonini  beradi.Birjalar  bozor  infratuzilmasining  yana  bir muhim qismi hisoblanadi. Birjalarda turli mahsulotlar va qimmatli qogozlar sotiladi. Narxlar talab va taklif asosida shakillanadi. Bu esa bozor mexanizmining ishlashini ta’minlaydi.