ABDULLA QODIRIY IJODIGA ADABIY TANQIDCHILIK MUNOSABATI - Alijonova Dilshodaxon Qahramon qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada o‘zbek romanchiligi asoschisi Abdulla Qodiriy ijodiga adabiy tanqidchilikning turli davrlardagi munosabati tahlil qilinadi. . Qodiriy ijodiga  bo‘lgan  adabiy  tanqidchilik  munosabati  uch  bosqichni  o‘z  ichiga  oladi:  1) yozuvchining o‘ziga zamondosh tanqid; 2) sovet davridagi ideologik bosim ostidagi tanqid;  3)  mustaqillik  davridagi  ilmiy-ob’ektiv  yondashuv.  Ushbu  maqolada  ushbu bosqichlar  tahlil  qilinib,  Qodiriy  ijodining  badiiy-estetik  qimmati  va  uning adabiyotimiz taraqqiyotidagi o‘rni yoritiladi. Adibning “O‘tkan kunlar” va “Mehrobdan chayon” romanlarida aks etgan milliy uyg‘onish  g‘oyalari,  tarixiy  haqiqatning  badiiy  talqini,  obrazlar  tizimi  hamda  til uslubidagi  yangiliklar  o‘rganiladi.  Shuningdek,  XX  asr  boshidan  hozirgi  kungacha bo‘lgan tanqidiy qarashlarning evolyutsiyasi yoritiladi.