YO'LDOSHXO'JA SOLIJONOV QODIRIYSHUNOS OLIM SIFATIDA. - Jo'raqo'ziyeva Diyora (TADQIQOTLAR, 2026)
Anotatsiya:  Yo‘ldosh  Solijonov  zamonaviy  o‘zbek  adabiyotshunosligi  va tanqidchiligida  o‘ziga  xos  o‘ringa  ega  olim,  filologiya  fanlari  doktori  va  professor hisoblanadi.  Uning  ijodiy  faoliyati  asosan  o‘zbek  adabiyoti  tarixini  o‘rganish, zamonaviy  adabiy  jarayonni  tahlil  qilish  va  badiiy  mahorat  masalalariga bag‘ishlangan.Olimning  tadqiqotlarida  Abdulla  Qodiriy  ijodi  markaziy  o‘rinlardan birini  egallaydi.  U  Qodiriy  asarlaridagi  badiiy  mahorat,  tasvir  vositalari  va yozuvchining  o‘zbek  romanchiligi  asoschisi  sifatidagi  xizmatlarini  yoritgan  ilmiy ishlar  muallifidir.  Shuningdek,  u  o‘zbek  adabiyoti  tarixidagi  an’anaviylik  va yangilanish  masalalarini  ham  atroflicha  o‘rgangan.Tanqidchi  sifatida  asarning  ham yutug‘ini, ham kamchiligini xolis ko‘rsatib bera  oladi. Y.Solijonov  ilmiy maqolalari murakkab terminologiyadan qochgan holda, kitobxonga tushunarli tilda yozilganligi bilan ajralib turadi.