6-SINFDA FIZIK BILIMLARNI EKOLOGIK BILIMLAR BILAN BOGʻLAB OʻQITISHDA YANGI “EKO-FIZIK” INTERFAOL OʻQITISH METODI - Karimov Abdurahmonjon Ma’rufjon oʻgʻli,; Poʻlatov Anvarbek Abdullayevich,; Zaxidov Ibroximjon Obidjonovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada umumiy  o‘rta  ta’lim  maktablarining 6-sinfida fizik bilimlarni ekologik bilimlar bilan integratsiyalash asosida o‘qitishning metodik asoslarini  yoritishga  bag‘ishlangan.  Unda  fizik  tushunchalar  va  qonuniyatlarni ekologik  jarayonlar  bilan  bog‘lash  orqali  o‘quvchilarda  ekologik  tafakkurni shakllantirish imkoniyatlari tahlil qilingan. Fanlararo integratsiya, muammoli ta’lim va interfaol metodlar asosida ishlab chiqilgan yangi “Eko-fizik” o‘qitish metodi didaktik tizim sifatida asoslab berilgan. Mazkur  metodda  fizik  bilimlar  nazariy  bilim  sifatida  emas,  balki  ekologik muammolarni tushuntirish va yechim topish vositasi sifatida qo‘llanadi. “Eko-fizik” metodining  tarkibiy  komponentlari  (maqsad,  mazmun,  jarayon  va  natija)  ishlab chiqilib,  ularning  pedagogik  samaradorligi  asoslab  berilgan.  Tadqiqot  natijalari fanlararo  yondashuv  asosida  fizika  o‘qitish  samaradorligini  oshirish  va  ekologik kompetensiyalarni shakllantirishda muhim metodik asos bo‘lib xizmat qilishi koʻrsatib berilgan.