КИБЕРХАВФСИЗЛИК ҲАМДА ШАХСИЙ МАЪЛУМОТЛАРНИ МУҲОФАЗА ҚИЛИШ МАСАЛАЛАРИ - Рашидов Суннат Зойид ўғли, (TADQIQOTLAR, 2026)
Abstract Ushbu tezisda raqamli davrda inson huquqlarini ta’minlash masalalari, xususan, shaxsiy hayot daxlsizligi va kiberxavfsizlik muammolari yoritiladi. Globalizatsiya va texnologik  taraqqiyot  shaxsiy  ma’lumotlarni  yig‘ish,  saqlash  hamda  qayta  ishlash jarayonini  kengaytirib,  insonlarning  shaxsiy  hayotini  himoya  qilishni murakkablashtirmoqda. Shu bilan birga, kiberjinoyatlar va axborot xurujlari sonining ortishi  davlatlar  hamda  xalqaro  tashkilotlar  oldiga  yangi  huquqiy  va  institutsional choralarni  ishlab  chiqish  vazifasini  qo‘ymoqda.  Tezisda  inson  huquqlari  umumiy tamoyillari bilan raqamli xavfsizlik o‘rtasidagi muvozanat, mavjud xalqaro huquqiy normalar  (BMT  rezolyutsiyalari,  Yevropa  Kengashi  konvensiyalari  va  boshqa hujjatlar)  hamda  milliy  qonunchilik  tajribalari  tahlil  qilinadi.  Shuningdek,  raqamli davrda  fuqarolarning  axborotdan  erkin  foydalanish  huquqi  va  shaxsiy  hayot daxlsizligini  uyg‘unlashtirishning  huquqiy,  texnologik  va  ijtimoiy  mexanizmlari muhokama qilinadi.