MOLIYAVIY HISOBOTLARNING SHAFFOFLIGINI OSHIRISHDA ZAMONAVIY AUDIT MEXANIZMLARINING ROLI VA ULARNI TAKOMILLASHTIRISH MUAMMOLARI - Hasan Xudoyberdiyev Shuhrat o'g'li, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur  tadqiqotda  moliyaviy  hisobotlarning  shaffofligini  ta’minlashda zamonaviy  audit  mexanizmlarining  o‘rni  ko‘p  qirrali  yondashuv  asosida  tahlil qilinadi. So‘nggi yillarda raqamlashtirish jarayonlari tezlashgani sari audit tizimining funksional yuklamasi ham kengayib borayotgani kuzatilmoqda, biroq bu o‘zgarishlar har doim ham sifatli natijalarni kafolatlamayotgani e’tiborni tortadi. Tahlillar shuni ko‘rsatadiki,  ichki  va  tashqi  audit  mexanizmlarining  uyg‘unlashuvi  shaffoflik darajasini  oshirishda  muhim  omil  sifatida  namoyon  bo‘ladi,  ayniqsa,  riskga yo‘naltirilgan audit yondashuvlari samaradorligi yuqoriroq baholanmoqda. Shu bilan birga, ayrim holatlarda audit natijalarining ishonchliligi metodologik nomukammallik yoki  inson  omili  sababli  pasayib  borayotganini  inkor  etib  bo‘lmaydi.  Tadqiqot davomida auditning raqamli texnologiyalar bilan integratsiyasi va uning hisobotlar sifati bilan o‘zaro bog‘liqligi ehtiyotkorlik bilan baholandi. Natijada, zamonaviy audit mexanizmlarini takomillashtirishda institutsional va texnologik omillarni birgalikda hisobga olish zarurligi asoslab berildi.