TURLI BURUN-YONOQ-ORBITAL KOMPLEKSIDAGI NUQSONLARNI QAYTA TIKLASHDA 3D-PRINTER YORDAMIDA TAYYORLANGAN BIOIMPLANTLARNI QO'LLASH - Boymurodov Shuhrat Abdujalilovich,; Mamanazarov Akbar Nizom o'g'li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Kirish (Introduction) Burun,  yonoq  suyaklari  va  orbital  kompleks  (BYSOK)  yuzning  asosiy strukturaviy  tuzilmalari  bo'lib,  nafaqat  estetik  ko'rinishni,  balki  yuzning  umumiy funktsional  holatini  ham  belgilaydi.  Yuzning  markaziy  qismida  joylashgan  bu tuzilmalar  ko'rish,  nafas  olish,  nutq,  va  mushaklar  harakatining  samarali  ishlashini ta'minlaydi.  Shuningdek,  burun-yonoq  suyaklari  va  orbital  kompleksining  normal anatomik  holati,  yuzning  simmetriyasini  saqlab  qolish  va  estetik  muvozanatni yaratishda  muhim  rol  o'ynaydi.  Yuzdagi  har  qanday  deformatsiya  nafaqat  tashqi ko'rinishga  salbiy  ta'sir  ko'rsatadi,  balki  odamning  psixologik  holatiga  katta  ta'sir ko'rsatishi mumkin. Shu sababli, bu tuzilmalarni tiklash tibbiyotda alohida o'rin tutadi. Burun-yonoq suyagi orbital kompleksining travmalari yuzning eng keng tarqalgan va  muhim  jarohatlaridan  biridir.  Bu  turdagi  jarohatlar  ko'pincha  avtohalokatlar, jangovar  sharoitlar,  sportdagi  jarohatlar  yoki  oddiy  kundalik  faoliyatlar  natijasida yuzaga  keladi.  Bundan  tashqari,  burun-yonoq  suyagi  orbital  kompleksining deformatsiyalari  estetik  ko'rinishni  faqat  buzib  qolmaydi,  balki  psixologik  stressni kuchaytiradi,  bu  esa  bemorning  o'ziga  bo'lgan  ishonchini  kamaytiradi.  Travmadan keyingi  deformatsiyalarni  bartaraf  etish  uchun  zamonaviy  tibbiyotda  murakkab jarrohlik yondashuvlari va innovatsion davolash usullari zarur.