РОЛЬ И СТАТУС ЖЕНЩИНЫ В ХУДОЖЕСТВЕННОМ МИРЕ ШУКУРА ХОЛМИРЗАЕВА: ТРАДИЦИИ И ИННОВАЦИИ - Зиёдова Сабрина Бахтиёровна; Раджапова Наталья Базаровна (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Maqolada  Shukur  Xolmirzayev  prozasida  ayol  obrazining ijtimoiy  funksiyalari  va  an’anaviy  o‘zbek  jamiyatidagi  o‘rni  tadqiq  etiladi. Tadqiqotning  maqsadi  ayolning  oila  va  jamoat  doirasidagi  vazifalari  (onalik,  uy xo‘jaligini boshqarish, urf-odatlarni saqlash) hamda XX asrdagi ijtimoiy o‘zgarishlar natijasida ushbu rollarning transformatsiyasini tahlil qilishdan iborat. Sotsiomadaniy yondashuv va simvolik tahlil metodlari yordamida ayolning “ichki” (oila) va “tashqi” (mehnat) sohalari o‘rtasidagi muvozanati hamda muallif asarlaridagi lisoniy va tabiiy simvollar  o‘rtasidagi  bog‘liqlik  yoritilgan.  Natijalar  Sh.  Xolmirzayev  qahramonlari an’anaviy qadriyatlarni saqlagan holda shaxsiy erkinlik sari intilayotgan gibrid ijtimoiy model ekanligini tasdiqlaydi.