ANIRIDIYA: GENETIK KELIB CHIQISHI, PATOGENEZI, KLINIK KECHISHI, ASORATLARI VA ZAMONAVIY DAVOLASH HAMDA PROFILAKTIKA YONDASHUVLARI - Sodiqov Muhammad Yusuf Alisher o‘g‘li,; Akbarova Barchinoy Baqiyevna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Aniridiya ko‘zning rangli pardasi (iris)ning to‘liq yoki qisman tug‘ma rivojlanmasligi bilan tavsiflanadigan kam uchraydigan, ammo klinik jihatdan og‘ir kechuvchi irsiy kasallikdir. Kasallikning asosiy sababi 11-xromosomaning 11p13 lokusida  joylashgan  PAX6  genidagi  mutatsiyalar  bilan  bog‘liq  bo‘lib,  ushbu  gen ko‘zning embrional rivojlanishida markaziy regulyator vazifasini bajaradi. Aniridiya nafaqat iris yetishmovchiligi, balki retina, kornea, linza va optik nervning rivojlanish nuqsonlari bilan ham kechadi. Mazkur maqolada Osiyo, Rossiya, Hindiston, AQSh va Yevropa olimlari tomonidan olib borilgan fundamental va klinik tadqiqotlar asosida aniridiyaning  genetik  kelib  chiqishi,  patogenezi,  klinik  kechishi,  asoratlari  hamda zamonaviy davolash va profilaktika yondashuvlari chuqur tahlil qilindi.