PEDAGOGIK SHAXS SIFATLARINING SHAKLLANISHINING PSIXOLOGIK ASOSLARI - Rahmatova E`zoza Fayzullo qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur  maqolada  pedagogik  shaxsning  kasbiy  muhim  sifatlari  shakllanish jarayonining  psixologik-pedagogik  qonuniyatlarini  o‘rganishga  bag‘ishlangan. Tadqiqotning dolzarbligi zamonaviy ta’lim tizimida pedagog shaxsiga qo‘yilayotgan yuqori  talablar,  ta’lim  sifati  va  samaradorligini  oshirish  zarurati  bilan  izohlanadi. Maqolada  pedagogik shaxs tushunchasining mazmun-mohiyati, uning kasbiy muhim sifatlari tarkibi va tuzilmasi nazariy jihatdan tahlil qilingan. Shuningdek, pedagogik faoliyat  samaradorligini  ta’minlovchi  asosiy  individual-psixologik  xususiyatlar, jumladan,  kommunikativlik,  empatiya,  refleksivlik,  kreativlik,  stressga  bardoshlilik kabi sifatlarning o‘rni asoslab berilgan.   Pedagog  shaxsining  kasbiy  muhim  sifatlari  shakllanishi  psixologik qonuniyatlarga  asoslanadi.  Bu  jarayon  shaxs  rivojlanishi  nazariyalari  bilan chambarchas bog‘liq bo‘lib, unda motivatsiya, ehtiyoj, faoliyat va refleksiya muhim o‘rin tutadi. Avvalo,  pedagogik  sifatlarning  shakllanishi  motivatsion  soha  bilan  bevosita bog‘liqdir.  Shaxsda  kasbga  nisbatan  ichki  motivatsiya  mavjud  bo‘lsa,  u  o‘z  ustida ishlashga, kasbiy sifatlarini rivojlantirishga intiladi. Aksincha, tashqi motivatsiya ustun bo‘lgan hollarda sifatlar yuzaki shakllanishi mumkin.