MULTIMODAL DISKURSDA IT TERMINLARINING FUNKSIONAL VA KOMMUNIKATIV XUSUSIYATLARI - Mamatova Shaxnoza Hoshim qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  multimodal  diskurs  doirasida  axborot texnologiyalari  (IT)  terminlarining  funksional  va  kommunikativ  xususiyatlari  tahlil qilinadi. Tadqiqot Gunther Kress va Theo van Leeuwen tomonidan ishlab chiqilgan multimodal  diskurs  nazariyasiga  asoslanadi.  Shuningdek,  David  Crystal  hamda Nurtdinovning  ishlari  asosida  IT  terminlarning  lingvistik  xususiyatlari  — internatsionallik,  semantik  ixchamlik  va  strukturaviy  soddalik  jihatlari  yoritiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, IT terminlar informativ, kognitiv va pragmatik funksiyalarni  bajarish  bilan  birga,  interaktivlik,  global  tushunarlilik  va  kontekstga bog‘liqlik  kabi  kommunikativ  xususiyatlarga  ham  ega.  Ayniqsa,  multimodal integratsiya jarayonida matn, ikon, interfeys va audio elementlarning  uyg‘unligi IT terminlarning kommunikativ samaradorligini sezilarli darajada oshiradi. Maqolada IT terminlar nafaqat leksik birlik sifatida, balki multimodal kommunikatsiya tizimining faol elementi sifatida talqin qilinadi.