AKADEMIK LUG‘AT BOYLIGINI SHAKLLANTIRISHDA VIZUALIZATSIYA USULLARINING SAMARADORLIGI - Ozodxon Umarova Abduvaliyevna; Shokirboyeva Mahliyo (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA:  Mazkur  ilmiy  maqolada  ta’lim  oluvchilarning  nutqiy kompetensiyasini  shakllantirishda,  xususan,  murakkab  akademik  terminologiyani o‘zlashtirishda vizual strategiyalarning metodologik ahamiyati yoritilgan. Maqolada axborotni grafik ko‘rinishga keltirish — tushunchalar xaritasi, Frayer modeli va boshqa intellektual organayzerlarning kognitiv jarayonlarga ta’siri chuqur tahlil etiladi. Vizual vositalar shunchaki tasviriy yordamchi bo‘lib qolmay, balki abstrakt tushunchalarni konkretlashtirish  va  xotirada  uzoq  muddat  saqlash  mexanizmi  ekanligi  dalillangan. Shuningdek,  maqolada  talabalarning  mantiqiy  fikrlash  qobiliyatini  oshirishda vizualizatsiyaning  didaktik  imkoniyatlari  baholanib,  o‘quv  amaliyotiga  tatbiq  etish yuzasidan metodik xulosalar berilgan.