MUHIM INFRATUZILMANI KIBER TAHDIDLARDAN HIMOYA QILISH - Xamidjonov Baxromjon, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  O‘zbekiston  Respublikasining  muhim infratuzilma obyektlarini zamonaviy kibertahdidlardan himoya qilish masalalari ilmiy-tahliliy  jihatdan  o‘rganilgan.  Tadqiqotda  IT/OT  konvergensiyasi  sharoitida  yuzaga kelayotgan  xavflar,  xalqaro  standartlar:  NIST  CSF  2.0,  ISO/IEC  27001  va O‘zbekistonning “Kiberxavfsizlik to‘g‘risida”gi qonuni (O‘RQ-764) talablari qiyosiy tahlil qilingan. Maqolada sun’iy intellekt asosidagi proaktiv himoya tizimlari, ta’minot zanjiri xavfsizligi va kadrlarni tayyorlash masalalari alohida ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari asosida muhim infratuzilma xavfsizligini ta’minlashga doir talablar ko‘rib chiqilgan.