DEFEKTOLOG KASBIY TAYYORGARLIGI VA PEDAGOGIK AMALIYOT TUSHUNCHASI - Xasanboyeva Dilfuza G’ulomjon qizi; Jo’rayeva Mushtariy Muhaydinovna (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA:  Mazkur  maqolada  defektolog  mutaxassislarning  kasbiy tayyorgarligi hamda pedagogik amaliyot tushunchasining nazariy va amaliy jihatlari kompleks  tarzda  tahlil  qilinadi.  Zamonaviy  ta’lim  tizimida  maxsus  pedagogika yo‘nalishida  faoliyat  yurituvchi  mutaxassislarning  bilim,  ko‘nikma  va  malakalariga qo‘yilayotgan talablar tobora ortib borayotganligi sababli, ularning kasbiy shakllanish jarayonini takomillashtirish muhim ahamiyat kasb etadi. Maqolada defektologlarning kasbiy kompetensiyalarini rivojlantirishda nazariy bilimlar, amaliy mashg‘ulotlar va pedagogik  amaliyotning  uzviy  bog‘liqligi  yoritilgan.Shuningdek,  pedagogik amaliyotning  mazmuni,  vazifalari  va  turlari  keng  ochib  berilib,  uning  bo‘lajak mutaxassislarning  mustaqil  faoliyatga  tayyorlanishidagi  o‘rni  asoslab  beriladi. Pedagogik amaliyot jarayonida talabalarda refleksiya, kasbiy moslashuv, innovatsion yondashuvlarni  qo‘llash  hamda  individual  yondashuv  asosida  ishlash  ko‘nikmalari shakllanishi  ta’kidlanadi.  Bundan tashqari,  maqolada  maxsus ta’lim  muassasalarida olib boriladigan amaliyotning samaradorligini oshirish omillari, jumladan, mentorlik tizimi,  interfaol  metodlar  va  integrativ  yondashuvlarning  ahamiyati yoritilgan.Tadqiqot  natijalari  defektolog  mutaxassislarni  tayyorlashda  pedagogik amaliyotni tizimli tashkil etish, nazariya va amaliyot uyg‘unligini ta’minlash hamda zamonaviy ta’lim texnologiyalaridan samarali foydalanish zarurligini ko‘rsatadi.