YENGIL BETON TARKIBIDA GAZOBETON TO‘LDIRUVCHINING DISPERSLIGI VA SUV-SEMENT NISBATINING BETONNING ZICHLIGI VA MUSTAHKAMLIGIGA TA’SIRI - Nimatova Nozima Yorqin qizi,; Muxamedbaev A.A, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Hozirgi kunda qurilish sohasida beton va uning turlari eng ko‘p talaba  ega  bo‘lgan  qurilish  materiallaridan  biridir.  Yengil  beton  esa,  energiya tejamkorligi,  transport  va  mexanik  yuklamalarni  kamaytirish,  issiqlik  va  tovush o‘tkazmaydigan  konstruksiya  yaratish  maqsadida  tobora  keng  qo‘llanilmoqda.  Shu bilan birga, bu turdagi betonga yuklanadigan vazifalar orasida barqaror mustahkamlik, yuqori  texnologik  va  ekologik  jihatlar  ham  birinchi  o‘rinda  turadi.  Yengil  beton tarkibiga turli xil to‘ldiruvchilar qo‘shiladi. Ulardan biri  – gazobeton chiqindilarini to‘ldiruvchi sifatida ishlatishdir. Gazobeton to‘ldiruvchi sifati va xususiyatlari, uning zarracha  o‘lchamlari,  ya’ni  dispersligi  bilan  uzviy  bog‘langan.  Disperslik  darajasi yuqorilashgani  sari  material  fazosida  zarrachalar  joylashuvi,  g‘ovaklik,  issiqlik-o‘tkazuvchanlik va biriktiruvchi modda bilan bog‘lanish sifatlari o‘zgaradi.