MAHALLIY XOMASHYOLAR ASOSIDA TEXNIK KREMNIY OLISH BO‘YICHA O‘TKAZILGAN TAJRIBALAR - Jiyanova Sayyora Ibragimovna,; Xurramov Baxriddin Baxtiyor o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada mahalliy xomashyolar asosida texnik kremniy olish jarayonlari, ularning nazariy asoslari hamda tajriba natijalari batafsil yoritilgan. Kremniy  ishlab  chiqarishda  asosiy  xomashyo  hisoblangan  kvarts  qumi  va  uglerod manbalarining fizik-kimyoviy xossalari tahlil qilinib, ularning jarayon samaradorligiga ta’siri o‘rganilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, xomashyo tarkibi, zarracha o‘lchami va harorat rejimi kremniy chiqimiga bevosita ta’sir ko‘rsatishi aniqlangan. Shuningdek, mahalliy  resurslardan  foydalanishning  iqtisodiy  va  texnologik  afzalliklari  asoslab berilgan.  Olingan  natijalar  texnik  kremniy  ishlab  chiqarishni  mahalliylashtirish  va samaradorligini oshirish imkoniyatlarini ko‘rsatadi.