YASSI VA FAZOVIY FIGURALARNING TASVIRINI YASASHNING MATEMATIK ASOSLARI VA MODELLARI - Baxriddinova Zumradbonu Alimardon qizi,; Maxmudova Dilnoza Xaytmirzayevna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy maqolada yassi va fazoviy geometrik figuralarning tasvirini  yasashning  matematik  asoslari  chuqur  tahlil  qilinadi.  Tadqiqotda  analitik geometriya,  vektorlar  algebrasi,  koordinatalar  tizimi,  parametrik  tenglamalar  va proyeksiyalash nazariyasi asosida figuralarni qurish usullari ko‘rib chiqilgan. Yassi figuralar uchun tekislikdagi tenglamalar, fazoviy figuralar uchun esa uch o‘lchamli fazoda  matematik  modellar  ishlab  chiqiladi.  Natijalar  geometrik  modellashtirish, muhandislik  grafikasi  va  kompyuter  grafikasida  qo‘llanilishi  mumkin  bo‘lgan universal matematik yondashuvni taklif qiladi.