O‘SIMLIKLARDA MITOZ VA MEYOZ JARAYONLARI - Dehqonova Maftunabonu, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya O‘simliklarda mitoz va meyoz jarayonlari ularning hayot siklida markaziy o‘rin tutadi. Mitoz o‘simliklarning o‘sishi, rivojlanishi, shikastlangan to‘qimalarni tiklashi va vegetativ ko‘payishi uchun muhimdir, bunda genetik jihatdan bir xil hujayralar hosil bo‘ladi. Meyoz esa jinsiy ko‘payishning asosini tashkil etib, xromosomalar sonini ikki barobar  kamaytiradi  va  genetik  xilma-xillikni  ta’minlaydi.  Bu  jarayonlar o‘simliklarning turlarning davomiyligi va atrof-muhitga moslashishida hal qiluvchi rol o‘ynaydi.  Ularni  tushunish  o‘simlik  biologiyasi  va  seleksiyasi  uchun  fundamental ahamiyatga ega.