KO‘ZI OJIZLARGA DARS O‘TISHDA AUDIO MATERIALLARNING AHAMIYATI - O’rinboyev Muhammadomil, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada ko‘zi ojiz o‘quvchilarga ta’lim berish jarayonida audio  materiallarning  pedagogik,  psixologik  va  amaliy  ahamiyati  yoritiladi. Zamonaviy jahon ta’lim tizimida inklyuziv ta’lim tamoyillariga muvofiq ravishda, ko‘zi ojiz  shaxslarning  bilim  olish  jarayonida  eshitish  orqali  idrok  etish  yetakchi  o‘rin egallashi  asoslab  beriladi.  Maqolada  audio  darsliklar,  professional  ovozli  o‘quv materiallari,  badiiy  va  ilmiy  matnlarning  audio  formatlari  hamda  ularning  ta’lim samaradorligiga  ta’siri  tahlil  qilinadi.  Shuningdek,  UNESCO  va  boshqa  xalqaro tashkilotlarning  inklyuziv  ta’lim  bo‘yicha  tavsiyalariga  tayangan  holda,  audio materiallarning  mustaqil  o‘rganish,  eslab  qolish,  nutq  va  tafakkur  rivojiga qo‘shadigan hissasi ochib beriladi. Tadqiqot natijalari audio materiallardan tizimli va maqsadli foydalanish ko‘zi ojiz o‘quvchilarning ta’lim sifati va ijtimoiy moslashuvini oshirishini ko‘rsatadi.