O‘QUVCHILARDA STRESS HOLATLARI: SABABLAR, OQIBATLAR VA ULARNI BARTARAF ETISHNING PSIXOLOGIK MEXANIZMLARI - Nishonova Muxlisa Kamoliddin qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Zamonaviy  ta’lim  tizimida  o‘quvchilarning  ruhiy  salomatligini muhofaza  qilish  eng  dolzarb  masalalardan  biri bo‘lib qolmoqda. Maktab  yoshidagi bolalarda stress holatlari ularning nafaqat o‘zlashtirish ko‘rsatkichlariga, balki shaxs sifatida  shakllanishiga  ham  salbiy  ta’sir  ko‘rsatadi.  Ushbu  maqolada  o‘quvchilarda stress kelib chiqishining asosiy omillari va uning psixofiziologik belgilari batafsil tahlil qilingan. Tadqiqot jarayonida o‘smirlik davridagi emotsional beqarorlik va imtihonlar oldidan  yuzaga  keladigan  xavotirlanish  darajasi  o‘rganildi.  Pedagog-psixologning stressga chidamlilikni oshirishdagi o‘rni va korreksion ishlarning samaradorligi ilmiy asoslab  berilgan.  Maqolada  o‘quvchilarning  ruhiy  zo‘riqishini  kamaytirishga qaratilgan zamonaviy psixotexnikalar va relaksatsiya usullari bayon etilgan. Oila va maktab hamkorligining stress profilaktikasidagi ahamiyati alohida ta’kidlab o‘tilgan. Maqola yakunida o‘qituvchi va ota-onalar uchun amaliy tavsiyalar majmuasi ishlab chiqilgan bo‘lib, ular bolaning emotsional intellektini rivojlantirishga xizmat qiladi. Taqdim  etilgan  uslubiy  yondashuvlar  ta’lim  muhitida  psixologik  xavfsizlikni ta’minlashga qaratilgan.