O‘QITUVCHILAR FAOLIYATIDA KASBIY STRESS VA UNING PSIXOPROFILAKTIKASI - Axmedova Dilshoda O’ktamovna,; Faxriddinova Muborak Faxriddin qizi,; Olimova Zebo Axtam qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya O‘qituvchilik  kasbi  insoniyat  tarixidagi  eng  murakkab  va mas’uliyatli sohalardan biri hisoblanadi. Zamonaviy ta’lim tizimidagi yuqori talablar pedagoglar zimmasiga ulkan ruhiy yuklamalar tushishiga sabab bo‘lmoqda. Mazkur maqolada  o‘qituvchilar  faoliyatida  kuzatiladigan  stress  holatlarining  kelib  chiqish sabablari  chuqur  tahlil  qilinadi.  Kasbiy  charchash  sindromi  va  uning  dars  berish sifatiga  ko‘rsatadigan  salbiy  ta’siri  batafsil  yoritib  berilgan.  Shuningdek, o‘qituvchilarning  emotsional  holatini  barqarorlashtirishga  qaratilgan  psixofiziologik usullar ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot davomida pedagogik jamoada sog‘lom psixologik muhitni  shakllantirish  masalalariga  alohida  e’tibor  qaratildi.  Muallif  tomonidan stressni boshqarish va uning profilaktikasi bo‘yicha amaliy tavsiyalar taklif etilgan. Xulosa  qilib  aytganda,  o‘qituvchining  ruhiy  salomatligi  ta’lim  samaradorligini ta’minlovchi asosiy omildir.