KUTUBXONACHILAR UCHUN SUN’IY INTELLEKT BO‘YICHA PROFESSIONAL KOMPETENSIYA TALABLARINI ISHLAB CHIQISH - Mamadaliyеva Sadoqat Botir qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tadqiqot sun’iy intellektning kutubxona faoliyatiga ta’siri va kutubxonachilar kompetensiyalarini tahlil qiladi. Tavsiya tizimlari, chatbotlar va ma’lumotlar tahlili xizmatlarni shaxsiylashtirishga xizmat qiladi. Kutubxonachining roli  AI  tizimlarini  boshqaruvchi  mutaxassisga  aylanmoqda.  Tadqiqotda  kognitiv, texnik,  etik  va  soft  ko‘nikmalar  yoritiladi.  O‘zbekistonda  mavjud  muammolar aniqlanib, kompleks kompetensiya modeli taklif etiladi hamda nazariya va amaliyot o‘rtasidagi tafovutni kamaytirish zarurligi asoslanadi.