MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARDA DUDUQLANISHNI BARTARAF ETISHDA KORREKSIYALASHDA DIAFRAGMAL NAFAS OLISHNI SHAKLLANTIRISH METODIKASI - NARALIYEVA KAMOLA ILXOMJON QIZI (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu  ishda  maktabgacha  yoshdagi  bolalarda  duduqlanishni  bartaraf  etishda diafragmal nafas olishni shakllantirishning korreksion-metodik asoslari tahlil qilinadi. Tadqiqotda duduqlanishning logopedik va fiziologik sabablari, nafas olishning nutq jarayonidagi  o‘rni  hamda  diafragmal  nafasni  rivojlantirish  orqali  nutq  ravonligini ta’minlash imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, maktabgacha yoshdagi bolalar bilan  olib  boriladigan  amaliy  mashqlar  tizimi,  nafasni  boshqarish  texnikalari  va ularning  duduqlanish  belgilarini  kamaytirishdagi  samaradorligi  yoritiladi.  Ilmiy manbalar tahlili asosida diafragmal nafas olishni shakllantirish logopedik korreksiya jarayonining muhim komponenti ekanligi asoslab beriladi.