AUTIZM SPEKTR BUZILISHINI ERTA BOSQICHDA ANIQLASHDA EEG SIGNALLARINING SUN’IY INTELLEKT YORDAMIDA TAHLILI - Haydarova Dilnoza Baxtiyorovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  tadqiqotda  Autizm  spektr  buzilishi  ni  bolalarda  erta aniqlash  maqsadida  elektroensefalografiya  (EEG)  signallarini  sun’iy  intellekt yordamida tahlil qilish samaradorligi o‘rganildi. Tadqiqotda 25 nafar bola (12 nafar ASD va 13 nafar sog‘lom nazorat guruhi) ishtirok etdi. EEG signallaridan vaqt va chastota  sohasiga  oid  xususiyatlar  ajratib  olinib,  mashinaviy  o‘rganish  modeli yordamida klassifikatsiya qilindi. Natijalar EEG asosidagi biomarkerlar ASD ni erta aniqlashda yuqori aniqlikka ega ekanligini ko‘rsatdi.