OTA OBRAZINING QIYOSIY TAHLILI: ULUG'BEK HAMDAMNING "OTA"ROMANI VA UILLIAM SHEKSPIRNING "QIROL LIR"ASARLARI MISOLIDA - Ibrohimova Marjona (TADQIQOTLAR, 2026)
Mazkur  maqolada  ota  obrazi  badiiy  tafakkur  mahsuli  sifatida  qiyosiy adabiyotshunoslik  metodologiyasi  asosida  chuqur  tahlil  qilinadi.  Tadqiqot  obyekti sifatida "Ota" romani hamda "Qirol Lir" tragediyasi tanlab olingan. Ushbu asarlarda ota obrazi turli tarixiy-madaniy kontekstda shakllangan bo‘lib, ularda aks etgan otalik fenomeni antropologik, psixologik va axloqiy mezonlar asosida o‘rganiladi. Tahlil  jarayonida  struktur-semantik,  qiyosiy-tipologik  yondashuvlardan foydalanildi. Natijada ota obrazining evolyutsiyasi, uning ichki dramatizmi, ijtimoiy funksiyasi va farzand bilan munosabatidagi konfliktlar tizimi aniqlab berildi. Har ikki asarda  ota  siymosi  insoniy  qadriyatlar  inqirozi,  mehr  va  mas’uliyat,  shuningdek, yolg‘izlik va kechikkan anglash motivlari bilan uzviy bog‘liqligi isbotlandi.