BOSHLANG’ICH YOSHDA EKOLOGIK ONG VA MAS’ULIYATNI SHAKLLANTIRISHNING XUSUSIYATLARI. - YUSUPOVA SUROYYO SHAVKAT QIZI, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada boshlang‘ich yoshdagi o‘quvchilarda ekologik ong  va  mas’uliyatni  shakllantirishning  o‘ziga  xos  xususiyatlari  har  tomonlama yoritilgan. Hozirgi davrda ekologik muammolarning kuchayishi, tabiat resurslarining kamayishi,  iqlim  o‘zgarishlari  insoniyatdan  ekologik  madaniyatni  erta  yoshdan shakllantirishni  talab  qilmoqda.  Shu  bois  boshlang‘ich  ta’lim  bosqichida o‘quvchilarning  ekologik  tafakkuri,  tabiatga  nisbatan  mas’uliyatli  munosabatini rivojlantirish pedagogik jarayonning muhim vazifasiga aylangan. Maqolada ekologik tarbiyaning  psixologik  va  pedagogik  asoslari  tahlil  qilinib,  ekologik  ongni shakllantirishda  o‘qituvchining  shaxsiy  namunasi,  o‘quv  jarayonidagi  didaktik yondashuvlar  hamda  o‘yin  va  loyihaviy  metodlarning  o‘rni  alohida  yoritilgan. Boshlang‘ich sinf o‘quvchilarining yosh xususiyatlari inobatga olingan holda, ekologik tushunchalarni  oson,  qiziqarli  va  amaliy  faoliyat  orqali  singdirish  usullari  ishlab chiqilgan.  Shuningdek,  o‘quvchilarda  ekologik  mas’uliyatni  rivojlantirishda  o‘quv dasturlari, sinfdan tashqari tadbirlar, ekskursiyalar, tajriba mashg‘ulotlari va ekologik o‘yinlarning ta’siri ilmiy jihatdan asoslab berilgan.