KONFLIKTLARNI HAL QILISHNING PSIXOLOGIK MEXANIZMLARINI O‘QITISH: MUZOKARALAR TRENINGI. - Abdujobborova Rayhona Adhamjon qizi,; Xalimjanov Abduqunduz Rahimjon o’g’li, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu maqolada konfliktlarni hal qilish jarayonida psixologik mexanizmlarning ahamiyati va ularni o‘qitish metodikasining samaradorligi chuqur tahlil  qilingan.  Tadqiqotning  asosiy  maqsadi  —  shaxslararo  nizolarni  konstruktiv tarzda  yechish,  emotsional  barqarorlikni  shakllantirish  hamda  kommunikativ kompetensiyani  rivojlantirish  orqali  insonlar  o‘rtasida  sog‘lom  muloqotni ta’minlashdir.Tadqiqotda  konfliktni  hal  qilishda  muhim  o‘rin  tutuvchi  psixologik omillar — empatiya, o‘zini tuta bilish, faol tinglash, his-tuyg‘ularni nazorat qilish va muzokaralar  olib  borish  strategiyalari  o‘rganilgan.  Shu  maqsadda  “Muzokaralar treningi”  dasturi  ishlab  chiqilib,  uni  amaliy  tarzda  qo‘llash  orqali  o‘quvchilarning konfliktga  nisbatan  munosabati,  hissiy  boshqaruv  darajasi  hamda  ijtimoiy moslashuvchanligi  o‘lchandi.Natijalar  shuni  ko‘rsatadiki,  trening  jarayonida ishtirokchilarda kommunikativ madaniyat oshgan, salbiy reaksiya holatlari kamaygan va  o‘zaro  ishonch  darajasi  sezilarli  ravishda  yaxshilangan.  Treningdan  so‘ng o‘quvchilar  o‘z  fikrini  ochiq,  lekin  konstruktiv  tarzda  ifoda  etish,  bahsni  “g‘alaba vositasi”  emas,  balki  “murosaga  erishish  yo‘li”  sifatida  qabul  qilishni o‘rganganlar.Shuningdek,  maqolada  konfliktologiya,  ijtimoiy  psixologiya  va pedagogik  psixologiya  fanlarining  o‘zaro  integratsiyasi  asosida  psixologik mexanizmlarni  o‘qitishning  nazariy  va  amaliy  jihatlari  yoritilgan.  “Muzokaralar treningi” modeli o‘quvchilarda stressga chidamlilikni oshirish, emotsional intellektni rivojlantirish va ijtimoiy muloqot sifatini yaxshilashda samarali vosita sifatida tavsiya etiladi.Ushbu tadqiqot natijalari psixolog, pedagog hamda ijtimoiy ish mutaxassislari uchun amaliy qo‘llanma bo‘lib xizmat qiladi va konfliktlarni konstruktiv boshqarish madaniyatini kengaytirishga yordam beradi.