HENRIK IBSEN IJODI "A DOLL'S HOUSE" ASARI TAHLILIDA - Ortiqova Nafisa Sharofiddinovna; Usarova Laylo Ibragimovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  norveg  adabiyotining  yirik  vakili,  dramaturg Henrik Ibsen ijodi keng tahlil qilinadi. Ayniqsa, uning eng mashhur asari bo‘lgan “A Doll’s House” (Qo‘g‘irchoq uy) dramasi asosiy tadqiqot obyekti sifatida o‘rganiladi. Asarda  XIX  asr  oxiri  jamiyatidagi  patriarxal  munosabatlar,  ayolning  o‘z  shaxsiy erkinligi va mustaqilligini topish yo‘lidagi ichki kurashi yoritilgan. Maqolada bosh qahramon  Nora obrazining ruhiy  o‘sish jarayoni, oilaviy  munosabatlar  va  jamiyat bosimi  ostidagi  ayol  taqdiri  tahlil  qilinadi.  Shuningdek,  Ibsen  ijodining  realizm yo‘nalishiga qo‘shgan hissasi, uning asarlarida ijtimoiy muammolarni san’at orqali yoritish mahorati hamda “A Doll’s House” dramasi orqali ayollar huquqi va shaxsiy ozodlik g‘oyalarining ilgari surilgani ko‘rsatib o‘tiladi.