SOLIQ NAZORATINI TASHKIL ETISHDA XORIJIY MAMLAKATLARNING ILGʻOR TAJRIBALARI - A’zamov Rasuljon Salimjon oʻgʻli (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada xorijiy mamlakatlarda soliq nazoratini tashkil etishning ilg‘or tajribalari  tahlil  qilinadi.  Rossiya,  AQSH,  Qozog‘iston,  Norvegiya,  Yaponiya  va Buyuk  Britaniya  kabi  mamlakatlar  misolida  soliq  nazorati  tizimining  shakllanishi, nazorat shakllari va tahlil mexanizmlari o‘rganilgan. Tadqiqot davomida xorijiy tajriba asosida  soliq  nazoratining  samaradorligini  oshirish  yo‘llari,  xavf  mezonlariga asoslangan  yondashuvlar  hamda  soliq  to‘lovchilar  bilan  interaktiv  aloqalar mexanizmlari  tahlil qilindi.  Natijalarga ko‘ra,  zamonaviy  soliq  boshqaruvi tizimida analitik texnologiyalar, risk baholash dasturlari (EOD, FIRA-Pro va boshqalar) hamda soliq  to‘lovchilarni  ixtiyoriylik  asosida  majburiyatlarni  bajarishga  undovchi yondashuvlar eng samarali deb topildi. Maqola yakunida O‘zbekiston soliq tizimini takomillashtirish uchun xorijiy amaliyotdan foydalanish bo‘yicha tavsiyalar berilgan.