II ЛАКТАЦИЯДАГИ СИГИРЛАРНИНГ СУТДОРЛИК КОЭФФИЦИЕНТИ - Рўзибоев Нураддин Рахимович; Сарсенбаев Қуўатбай Камалбаевич (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Аннотация. Мақолада турли сақлаш шароитларида монбельярд зотли сигирларнинг II лактациясидаги сутдорлик коэффициентлари келтирилади. Тадқиқотларда боғламасдан сақланган монбельярд зотли сигирларнинг ҳар 100 кг тирик вазнига ишлаб чиқарилган 4%-ли сут миқдори эса 970,1 кг га тенг бўлиб, назорат гуруҳдаги тенгқурларига нисбатан 96,4 кг ёки 11,0% га (P>0,999) юқори бўлганлиги аниқланди. Боғламасдан сақланган монбельярд зотли сигирларнинг сутдорлик коэффициенти ва ҳар 100 кг тирик вазн ҳисобига ишлаб чиқарган 4%-ли сут миқдори, боғлаб боқилган назорат гуруҳидаги тенгқурларига нисбатан юқорилиги билан тавсифландилар.