INSON HUQUQLARINING XALQARO HIMOYASI: XALQARO STANDARTLAR VA O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASI MILLIY QONUNCHILIGI UYG‘UNLIGI - Ko’chkinova Adolat Gulmurod qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Ushbu ilmiy maqolada inson huquqlarining xalqaro himoyasi tizimi, uning huquqiy asoslari hamda zamonaviy xalqaro va mintaqaviy mexanizmlari keng qamrovda tahlil qilinadi. Tadqiqotda Birlashgan Millatlar Tashkiloti doirasida shakllangan universal standartlar, shuningdek, Yevropa, Amerika va Afrika mintaqaviy tizimlarining faoliyati ilmiy asosda yoritib beriladi. Bundan tashqari, O‘zbekiston Respublikasi Konstitutsiyasi hamda milliy qonunchilikda inson huquqlarini ta’minlashga oid normalarning xalqaro standartlar bilan uyg‘unligi tahlil qilinadi. Maqolada globallashuv, raqamlashtirish va zamonaviy xavf-xatarlar sharoitida inson huquqlarining xalqaro himoyasini takomillashtirish masalalari bo‘yicha ilmiy xulosalar va amaliy takliflar ilgari suriladi.