INNOVATSION RAQAMLI IQTISODIYOTNING MAMLAKATIMIZDA SHAKLLANISH VA RIVOJLANISH KO‘RSATKICHLARI - Sotvoldiyeva Xurliqo G’ayratjon qizi; B.Abdullayev (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Mamlakatlardagi raqobatchilik muhitining kuchayishi munosabati bilan Internet хizmatlari operatorlari va provayderlari soni muttasil ko‘payib bormoqda, ularni quyidagi jadval ma’lumotlaridn ko‘rish mumkin. Mamlakatda Internet tarmog‘idan jamoaviy foydalanish shahobchalari soni ortib bormoqda (JFSh). Bunga ushbu shahobchalar faoliyatini lisenziyalash jarayonining soddalashtirilishi yordam bermoqda. Internet tarmog‘ida ulanish uchun Wi-Fi teхnologiyasidan foydlanish ham kengaymoqda.Tajriba tariqasida foydalanish natijalariga ko‘ra, Davlat radiochastotalar komissiyasi tomonidan respublikada WiMAX teхnologiyasi bo‘yicha keng tarmoqli simsiz foydalanish tarmoqlarini rivojlantirish maqsadida har bir opretorga chastotalar tarmoqli ajratib berilgan edi. Bu katta hududlarni qamrab olish bilan birga simsiz tarmoqlarni yaratish imkonini beradi (50 kilometrgacha). Bunda ma’lumotlarni uzatish tezligi 32 dan 135 Mbit/s gachani tashkil etadi. Shu bilan birga Wi-Fi teхnologiyasi bo‘yicha simsiz foydalanish tarmoqlarini rivojlantirish uchun chastotalar ajratib berilgan. Ular simsiz lokal (ofis ichidagi) tarmoqlarni yaratishga va Internet tarmog‘iga ma’lumotlarni uzatish tezligi 54 Mbit/s bo‘lgan yuqori tezlikka ega simsiz ulanishlarni vujudga keltirishga mo‘ljallangan.