TIBBIYOT SOTSIALOGIYASINING MAZMUN MOHIYATI VA UNING TARIXIY ASOSLARI - Alisher Madrahimov; Muhammadova Roziyaxon Bakirjon qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada tibbiyot sotsiologiyasining mazmun-mohiyati va uning tarixiy asoslari yoritilgan. Fan sifatida tibbiyot sotsiologiyasi inson salomatligi va kasalliklarning ijtimoiy omillar bilan bog‘liqligini, tibbiy muassasalar faoliyati hamda shifokor-bemor munosabatlarini o‘rganishi ta’kidlangan. Shuningdek, sog‘liqni saqlash siyosati va jamiyat taraqqiyotida ushbu fanning o‘rni ochib berilgan. Tarixiy jihatdan Ibn Sino kabi Sharq mutafakkirlaridan boshlab, Rudolf Virxov va XX asr sotsiologlari qarashlari misolida fan shakllanishi tahlil qilingan. Xulosa qismida tibbiyot sotsiologiyasining zamonaviy davrdagi ahamiyati, ijtimoiy adolat, profilaktika va sog‘liqni saqlash tizimini samarali tashkil etishdagi roli ko‘rsatib o‘tilgan.