YANGI O‘ZBEKISTONDA EKOLOGIK BARQARORLIKNI TA’MINLASHNING USTUVOR YO‘NALISHLARI VA MUAMMOLARI - Babadjanova Nasiba Abdullaevna (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Yangi O‘zbekiston taraqqiyot bosqichida ekologik barqarorlikni ta’minlash masalasi davlat siyosatining muhim strategik ustuvor yo‘nalishlaridan biriga aylangan. Prezidentimiz Sh.M. Mirziyoyev ta’kidlaganidek, “atrof-muhitni muhofaza qilish – bu nafaqat bugungi kun, balki kelajak avlodlar oldidagi mas’uliyatdir”. Ushbu g‘oya mamlakatda amalga oshirilayotgan barcha ijtimoiy-iqtisodiy islohotlarning ekologik jihatdan muvozanatli bo‘lishini ta’minlashga qaratilgan. So‘nggi yillarda qabul qilingan “Yangi O‘zbekiston – 2030” taraqqiyot strategiyasi ekologik barqarorlikni mustahkamlash bo‘yicha aniq maqsad va vazifalarni belgilab berdi. Xususan, strategiyada yashil iqtisodiyot tamoyillarini joriy etish, iqlim o‘zgarishiga moslashuv choralarini kuchaytirish va tabiiy resurslardan samarali foydalanish asosiy ustuvor yo‘nalishlar sifatida ko‘rsatib o‘tilgan. Ilmiy manbalarda ekologik barqarorlik tushunchasi iqtisodiy rivojlanish bilan ekologik muvozanatning uyg‘unlashuvi sifatida talqin qilinadi. Ushbu yondashuv O‘zbekiston sharoitida ayniqsa dolzarb bo‘lib, mamlakatning sanoatlashuvi va urbanizatsiyasi jarayonida atrof-muhitga tushayotgan yuklama ortib borayotganini ko‘rsatadi.