SUD HUQUQ TIZIMIDA SUDYALARNING MUSTAQIL QAROR CHIQARA OLMASLIGIGA SABAB BO’LUVCHI OMILLAR - Teshayev Behruz Dilmurod o‘g‘li (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Sud huquq tizimida sudyalarning mustaqil qaror chiqara olmasligiga sabab bo‘luvchi omillar nafaqat bir mamlakat, balki butun dunyo sudlash amaliyotining eng muhim va muammoli jihatlaridan biridir. Sudya mustaqilligi odil sudlovni ta’minlash, jamiyatda adolatni qaror toptirish, fuqarolarning huquqlari va erkinliklarini kafolatlashda asosiy poydevor bo‘lib hisoblanadi. Etakchi huquqshunoslar va mutaxassislar sudya mustaqilligi har qanday huquqiy davlatning asosiy tamoyillari sirasiga kirishini ta’kidlaydilar. Lekin bu mustaqillikni ta’minlash yo‘lida ko‘plab to‘siqlar va omillar mavjudki, ular turli bosqich va yo‘nalishlarda sudyani turli yo‘nalishlarda bosim ostida qoldiradi, uning erkin, vijdoniy, xolis va adolatli qaror qabul qilishiga to‘sqinlik qiladi.