QUYI AMUDARYO HUDUDIDA HAYKALTAROSHLIK SAN’ATI MAKTABINING SHAKLLANISHI VA RIVOJLANISH BOSQICHLARI - Sadaddinov Sharafaddin Xaytboy o‘g‘li (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Mazkur tezisda Quyi Amudaryo hududida, ya’ni qadimgi Xorazm vohasida miloddan avvalgi IV–III asrlardan milodiy IV asrgacha bo‘lgan davrda haykaltaroshlik san’atining shakllanishi va rivojlanish bosqichlari tahlil qilinadi. Arxeologik tadqiqotlar natijasida aniqlangan Qo‘yqirilgan-qal’a va Tuproqqal’a yodgorliklari materiallari asosida Xorazm haykaltaroshlik maktabining texnik, uslubiy va ikonografik xususiyatlari yoritiladi. Tadqiqot natijalari Xorazm haykaltaroshlik san’ati mahalliy an’analar va tashqi madaniy ta’sirlar sintezi asosida rivojlanganini ko‘rsatadi.