ESHITISHIDA NUQSONI BO‘LGAN BOLALARNING IJTIMOIY MAISHIY HAYOTGA YO‘NALTIRISHNING O‘RNI VA AHAMIYATI - Niyazaxunova Nargizaxon Boymirzayevna (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Ushbu maqolada eshitishida nuqsoni bo‘lgan bolalarni ijtimoiy-maishiy hayotga yo‘naltirishning pedagogik, psixologik va ijtimoiy ahamiyati ilmiy-nazariy asosda yoritiladi. Tadqiqotda kommunikativ kompetensiyani rivojlantirish, mustaqil hayot ko‘nikmalarini shakllantirish hamda adaptiv xulq-atvorni mustahkamlash jarayonlari kompleks tizim sifatida tahlil qilinadi. Eshitish nuqsoni mavjud bolalarda ijtimoiy integratsiyani ta’minlashda maxsus pedagogik yondashuvlar, reabilitatsion texnologiyalar va inkluziv ta’lim muhitining o‘rni asoslab beriladi. Shuningdek, ijtimoiy-maishiy orientatsiya orqali shaxsning funksional mustaqilligi, o‘z-o‘zini boshqarish qobiliyati va jamiyatda samarali ishtirok etish imkoniyatlari kengayishi ilmiy jihatdan izohlanadi.