2-TIP QANDLI DIABETI MAVJUD AYOLLARDAGI KLIMAKTERIK SINDROM KECHISHINING O’ZIGA XOSLIGI - Xurramiy Hulkar Rustam qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Materiallar va usullar. Toshkent Tibbiyot Akademiyasi 2-klinikasi Endokrinologiya bo’limi va Toshkent Tibbiyot Akademiyasi ko’p tarmoqli klinikasi 2-son Ichki Kasalliklar kafedrasida 45 yoshdan 55 yoshgacha (o‘rtacha yoshi 45±2.3 yosh) bo’lgan klimakterik sindrom simptomlari mavjud 20 ta ayol kuzatuvga olindi. Ulardan 10tasi-anamnezidan ko’p yillardan beri qandli diabeti mavjud ayollar va 10tasi- nazorat guruhi sifatida qandli diabet mavjud bo’lmagan ayollar. Bemorlarda labarator tekshiruvlardan-glikirlangan gemoglobin, och qoringa qondagi qand miqdori; gormon analizlardan -FSG, LG, estradiol, progesteron; instrumental tekshiruvlardan - jigar UTTsi tekshiruvi hamda klimakterik sindrom og’irlik darajasini aniqlash bo’yicha Kupperman shkalasiga asoslangan so’rovnoma o’tqizildi.