FTTX TEXNOLOGIYALARINING RIVOJLANISHI VA ABONENTLAR UCHUN YUQORI TEZLIKDAGI XIZMATLARNI TA’MINLASH MUAMMOLARI - Xaydaraliyev Akbarjon Muhammadali o’g’li; Jahongir Qobiljoniv Mirzatillo o’g’li; Xalilov Muhammadmuso Muhammadyunusovich (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada FTTx texnologiyalarining shakllanishi, rivojlanishi va hozirgi telekommunikatsiya infratuzilmasida tutgan o‘rni tahlil qilinadi. Fiber-optik asosdagi kirish tarmoqlari abonentlarga gigabit darajasidagi tezliklarni taqdim etish imkonini berayotgan bo‘lsada, ularning keng joriy etilishida iqtisodiy xarajatlar, qurilish infratuzilmasi, optik liniyalarni montaj qilishdagi texnik cheklovlar va xizmat sifatini barqaror saqlash kabi muammolar mavjud. Maqolada FTTB, FTTH, FTTN kabi arxitekturalarning afzalliklari va cheklovlari solishtiriladi, shuningdek yuqori tezlikdagi xizmatlarni ta’minlash uchun talab etiladigan texnik yechimlar, modernizatsiya strategiyalari va bo‘lajak rivojlanish tendensiyalari ko‘rib chiqiladi.