PSIXOLINGVISTIKA – TILSHUNOSLIKNING ZAMONAVIY YO‘NALISHLARI - Yakubova Safiya Hamdamovna,; Nadirova Shahzoda Shavqiddin qizi, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: ushbu maqolada psixolingvistika fani tilshunoslikning zamonaviy va keng qamrovli yo‘nalishi sifatida tahlil qilinadi. tilning inson psixik faoliyati, idroki, tafakkuri va nutq jarayonlari bilan o‘zaro aloqasi ilmiy nuqtai nazardan ochib beriladi. maqolada nutq yaratish va nutqni qabul qilish mexanizmlari, tilni egallash jarayonlarining psixologik asoslari hamda nutq buzilishlarining psixolingvistik tahlili yoritilgan. shuningdek, neyrotexnologiyalar, eksperimental metodlar va kompyuter lingvistikasi asosida olib borilayotgan zamonaviy tadqiqotlar natijalari umumlashtiriladi. psixolingvistikaning ta’lim, logopediya, tarjima amaliyoti va sun’iy intellekt sohalaridagi qo‘llanishi ham ko‘rsatib berilgan. tadqiqot psixolingvistikaning xxi asrdagi ilmiy ahamiyatini asoslab, uning fanlararo integratsiyadagi o‘rnini yoritadi.kalit so‘zlar: psixolingvistika, nutq jarayoni, tilni egallash, kognitiv mexanizmlar, neyrotexnologiya, lingvistik kompetensiya