KO‘RINISHLAR. PROTSEDURALAR VA FUNKSIYALAR. MA`LUMOTLAR BAZASIDA YAXLITLIK. - Tojimamatov Israiljon Nurmamatovich,; Azizjonova (Jamoliddinova) Diyoraxon Umidjon qizi, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ma’lumotlar bazasida qo‘llaniladigan asosiy tushunchalar — ko‘rinishlar (views), protseduralar va funksiyalarning mohiyati, vazifalari hamda ularning amaliy qo‘llanishi yoritilgan. Shuningdek, ma’lumotlar bazasining ishonchliligi va xavfsizligini ta’minlovchi yaxlitlik (integrity) tamoyillari, ya’ni domen, entitet va bog‘lanish yaxlitligi kabi konsepsiyalar izohlangan. Mavzuda ushbu vositalarning ma’lumotlar bilan ishlash jarayonida optimallashtirish, takroriylikni kamaytirish, avtomatlashtirish va ma’lumotlar to‘g‘riligini nazorat qilishdagi ahamiyati ilmiy faktlar va misollar asosida ko‘rib chiqiladi. Maqola ma’lumotlar bazasi tizimlarida samarali ishlash uchun zarur bo‘lgan nazariy bilimlar va amaliy yondashuvlarni o‘z ichiga oladi.