TIBBIYOTDA AXBOROT TEXNOLOGIYALARI FANINING NAZARIY-DIDAKTIK ASOSLARINING INTEGRATSIYALASHGAN MODELI - Shukurov Lazizbek Elbek o‘g‘li, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada “Tibbiyotda axborot texnologiyalari” fanini raqamli texnologiyalar asosida o‘qitishning nazariy-didaktik asoslari tahlil qilinadi. Tadqiqot konstruktivistik, faoliyatga yo‘naltirilgan va kompetensiyaviy yondashuvlar integratsiyasiga tayangan holda ishlab chiqilgan “nazariya–amaliyot–simulyatsiya/keys–refleksiya” modelini ilmiy jihatdan asoslashga qaratilgan. Ushbu model raqamli sog‘liq kompetensiyalarini shakllantirish jarayonida elektron tibbiy kartalar (EHR), tasvirlarni arxivlash va uzatish tizimlari (PACS), klinik qarorlarni qo‘llab-quvvatlovchi tizimlar (CDSS), telemeditsina platformalari, raqamli simulyatorlar hamda o‘quv analitikasi vositalaridan kompleks foydalanishni nazarda tutadi. Shuningdek, raqamli izlar asosida refleksiv tahlilni amalga oshirish va individuallashtirilgan o‘quv trayektoriyalarini loyihalash imkoniyatlari yoritib beriladi. Taklif etilgan integrativ model bo‘lajak shifokorlarning raqamli klinik muhitda samarali faoliyat yuritishiga yo‘naltirilgan kompetensiyalarini tizimli va uzluksiz rivojlantirishga xizmat qiladi.