KARTOSHKA QAZIB YUKLAGICH KOMBAYNINING AMALIY TADQIQI - Saloxiddinov Nurmuxammad Sotimboyevich, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya. Ushbu tadqiqotda markazdan qochma ko‘tarma-elovchi chiviqli elevator (MQKEChE) bilan jihozlangan KP-2 kartoshka qazib yuklagich kombaynining xo‘jalik sinovlari va texnik-iqtisodiy samaradorligi tahlil qilingan. Xo‘jalik sinovlari 2024-2025 yillarda Namangan viloyatida o‘tkazildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, KP-2 kombayni an'anaviy KPK-2 (murakkab kombayn) bilan solishtirganda yuqori natijalarga erishgan: mehnat sarfi 3 martadan ko‘proq qisqargan (20 odam/soat/ga dan 3,3 odam/soat/ga gacha) va umumiy massasi 3,5 barobar kamaygan (6000 kg dan 2000 kg gacha). Yangi texnik yechim tuganaklarning shikastlanishini ruxsat etilgan me'yordan ancha past darajaga (3,4%gacha) kamaytirdi. Hisoblangan yillik iqtisodiy samara 25,041 million so‘mni tashkil etdi (100 gektar uchun).