OLIY TA’LIM PROFESSOR-O‘QITUVCHILARIDA KASBIY SO‘NISH SINDROMINING PSIXOLOGIK OMILLARI VA NAMOYON BO‘LISH SHAKLLARI - Kurbonova Zilola Alisher qizi, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada oliy ta’lim professor-o‘qituvchilarida kasbiy so‘nish sindromining psixologik omillari va uning namoyon bo‘lish shakllari ilmiy-nazariy hamda amaliy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda kasbiy so‘nish sindromining shakllanishiga ta’sir etuvchi asosiy psixologik omillar, jumladan, emotsional zo‘riqish, yuqori ish yuklamasi, kasbiy mas’uliyatning ortishi, ijtimoiy-psixologik qo‘llab-quvvatlashning yetishmasligi hamda shaxslararo munosabatlardagi muammolar ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, professor-o‘qituvchilarda kasbiy so‘nishning asosiy namoyon bo‘lish shakllari — emotsional holdan toyish, depersonalizatsiya va kasbiy samaradorlikning pasayishi tahlil etilgan. Tadqiqot natijalari oliy ta’lim tizimida faoliyat yuritayotgan professor-o‘qituvchilarda kasbiy so‘nish sindromi ularning psixologik farovonligi, kasbiy motivatsiyasi va ta’lim sifati bilan uzviy bog‘liqligini ko‘rsatadi. Maqolada kasbiy so‘nish sindromining salbiy oqibatlarini kamaytirish va uni oldini olishga qaratilgan psixologik profilaktika hamda psixokorreksion yondashuvlar bo‘yicha ilmiy xulosalar berilgan.