MEHNAT MIGRATSIYASIDAN QAYTGAN YOSHLARNI ISH BILAN TA’MINLANISH VA PSIXOLOGIK HOLATINI O‘RGANISH - Xamroyev Mansur Choriyevich, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada mehnat migratsiyasidan qaytgan yoshlarning ish bilan ta’minlanish holati hamda ularning psixologik holati ijtimoiy-psixologik nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Mehnat migratsiyasi jarayoni yoshlarning kasbiy tajribasi, mustaqilligi va hayotiy qarashlarida muhim o‘zgarishlarni yuzaga keltiradi, biroq migratsiyadan qaytish bosqichi ko‘pincha bandlik va psixologik moslashuv bilan bog‘liq muammolarni keltirib chiqaradi. Tadqiqotda qaytgan yoshlarning mehnat bozoriga integratsiyalashuvi, kasbiy o‘zini anglash darajasi, stress, xavotir va emotsional barqarorlik ko‘rsatkichlari o‘rganiladi. Ayniqsa, munosib ish topishdagi qiyinchiliklar, kasbiy umidlar va real imkoniyatlar o‘rtasidagi tafovut yoshlarning psixologik holatiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi ta’kidlanadi. Shu bilan birga, oila va jamiyat tomonidan ko‘rsatiladigan ijtimoiy qo‘llab-quvvatlash, kasbiy yo‘naltirish va psixologik yordam bandlik va psixologik barqarorlikni ta’minlashda muhim omil sifatida ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari yoshlar bandligini oshirish va psixologik qo‘llab-quvvatlash dasturlarini takomillashtirish uchun amaliy ahamiyatga ega.